Уведомления за открити процедури за разглеждане на Горскостопаски програми и заповеди за приключени такива в РДГ Шумен - http://109.104.223.180/rugsys/uz/index.html

НачалоНовини 2019/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

12.05.2019 - Букет от емоции на 16-я Фестивал на зелениката в ПП „Странджа”

Фестивалът на зелениката за 16-и пореден път събра тази година в царевското с. Кости хиляди любители на природата и туризма. Официалният старт на двудневната проява даде инж. Румяна Цвяткова – директор на ПП „Странджа“. Букет от емоции поднесе денят – слънце, дъжд, вкусна храна, сувенири, страхотни преходи из вековните гори на Странджа. И навсякъде зеленика!

Официални гости на откриването бяха заместник областните управители на Бургас - проф. Севдалина Турманова, Владимир Крумов, депутатите  Ивелина Василева - председател на Комисията по околната среда и водите в НС и Диана Саватева, чийто корен е от селото, кметът на Малко Търново – Илиян Янчев, зам.-кмета на Царево – Георги Стоянов.

По време на откриването г-жа Ивелина Василева припомни, че този  празник трябва да се поддържа и развива, защото е уникален за Европа. 

Дирекцията на Парка награди с плакет за особени заслуги към Парка  инж. Владимир Димитров – автор на идеята ТУР Странджа  бивш директор на Природния парк, който и сам разработва туристически маршрути. Вторият плакет отиде при  инж. Цветомир Генов- директор на ДГС Кости. А третият плакет беше за дамите от Сороптимист интернешънъл – клон Бургас, които са редовни дарители на парковата дирекция.

Награди бяха раздадени на отличените участниците в традиционния кулинарен конкурс и щафетното бягане организирано от СНЦ „Зелен Странджа”

Стотици извървяха 5-те маршрута, които предложи през първия ден Дирекцията на ПП „Странджа”. Едната от групите имаше късмета да премине през най-стария резерват в България – Силкосия, който тази година става на 88 години. Обявен е за защитен зона през 1933 г. най-вече заради Странджанската зеленика, която в естествено местообитание се среща само и единствено в Странджа.