Уведомления за открити процедури за разглеждане на Горскостопаски програми и заповеди за приключени такива в РДГ Шумен - http://109.104.223.180/rugsys/uz/index.html

НачалоНовини 2020/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

28.02.2020 - Ново оборудване ще се използва при гасенето на пожари в Природен парк „Русенски Лом“

Термални камери и дронове ще следят за възникването на пожари в територията на Природен парк „Русенски Лом“. Това е само част от бъдещото оборудване по международен проект „Системи за наблюдение на горите за ранно откриване и оценка на пожари в региона Балкани-Средиземно море“, чрез което ще се гарантира по-голяма безопасност на защитената територия. Идеята за създаването на проекта, е че през последните години в региона са констатирани хиляди хектари опожарени площи, от които около 25% са били част от Натура 2000.

В каньона на парка в близост до село Нисово вече е монтирана специална термална и оптична камера, чиито обхват е приблизително 10 километра. Този периметър дава възможност на моментално засичане при възникването на пожар,  подаването на сигнал за потушаване на пламъците, преди да бъдат причинени невъзвратими последствия за природата. Разработена е и географско-информационна система (ГИС) с детайлна информация за туристически пътеки и обекти, която е достъпна за всеки посетител в сайта на ПП „Русенски Лом“ - https://rusenski-lom.bg/.

Следващите мероприятия предвиждат и въвеждането в експлоатация на мащабна модулна система за автономно наблюдение и ранно откриване на пожари. Тя ще интегрира използването на безпилотни летателни системи, стационарни термални и оптични камери, а също и модели за оценка възможността за възникване на пожари. По този начин ще се намали времето за откриване възникването на пожар и ще намали броят на фалшивите сигнали, което от своя страна ще е предпоставка и за намаляване на средното време за реакция и известяване на противопожарните органи.

Проектът е по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани-Средиземно море“ 2014-2020 г. В него участват осем партньори от три държави – България, Гърция и Кипър. Водещият бенефициент е Университетът в Патра, а от българска страна участват Дирекция на Природен парк „Русенски лом“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“. 

Само преди броени дни Природен парк "Русенски Лом" отбеляза и своя 50-ти юбилей от  обявяването на защитената територия за Природен парк.