Уведомления за открити процедури за разглеждане на Горскостопаски програми и заповеди за приключени такива в РДГ Шумен - http://109.104.223.180/rugsys/uz/index.html

НачалоНовини 2021/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

12.05.2021 - 13-то по ред национално състезание по „Горски многобой“

36 ученици от девет професионални гимназии по горско стопанство в страната се включиха в традиционната надпревара в Националното състезание по „Горски многобой“, което се проведе на 10 и 11 май на територията на Държавно ловно стопанство - Балчик. Тази година организатор на надпреварата беше Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна, със съдействието на СИДП и ДЛС Балчик.  

Отлични резултати постигнаха: НПГГС "Христо Ботев", гр. Велинград, НПГГСД „Сава Младенов“ гр. Тетевен, ЛПГ – Берковица.  

В първата част учениците трябваше да пробягат маршрут с дължина два километра, като по него бяха разположени пунктове по отделните дисциплини - садене на фиданка, разпознаване на иглолистни и широколистни дървесни видове, дървесина, стъпки и следи на дивеч и птици, болести и вредители, спортен риболов и стрелба с пневматична пушка. Във втората част на надпреварата състезателите изпълняваха различни задачи свързани с дърводобива в горите.

Всеки един етап от състезанието беше оценяван от комисия с представители на ЛТУ, СИДП, ИАГ, ДЛС-Балчик, ЛРД и лицензирани изпитващи. 

Агенцията по горите беше представлявана от инж. Йордан Палигоров, н-к отдел „Инвентаризация и планиране“ и инж. Димитър Витев, които поздравиха участниците в инициативата за добрите резултати и сериозното им отношение към обучението, което ще им гарантира добра реализация.